Wednesday, May 12, 2010

Cricket Corner in Dubai

ape yang ramai-ramai ni ye? nak buat tekaan?

a. tengok konsert
b. solat berjemaah
c. mat rempit yang disuruh beratur oleh pihak polis
d. dengar ceramah politik


tengok dari segi pakaian, mereka yang ramai-ramai ni dari pakistan yang bekerja di dubai. sebahagian besar bekerja di tapak pembinaan, atau restoran. baju labuh dengan seluar sama kaler -ye lah tu! pakaian rasmi pakistani.

tapak yang luas ni pulak terletak di tepi-tepi naif. apa diorang buat kat sini ye? ramai gile pulak tu.


tak cukup dengan berkumpul di tengah tapak lapang tu, ade yang berdiri sepanjang jalan! dan yang di tepi jalan ni pun ramai! sepangjang-panjang jalan tu diorang setia berdiri.


sebenarnye rakyat pakistani yang berlambak kat dubai ni berkumpul kat sini setiap hari jumaat kalo tak salah. lepas solat jumaat, petang-petang tu mulalah diorang berkembang maju kat sini.

tujuannya? tengok orang main cricket!

diorang menyaksikan perlawanan cricket tak rasmi di antara - hmm, tak tau la sape yang compete kan, tapi aktiviti ni memang sangat popular terutamanya dikalangan orang pakistan. ye lah, kat negara diorang pun cricket ni sukan paling popular.


yang lawaknya, kat tepi tu je, ade group budak-budak ni main cricket jugak, tapi pakcik-pakcik pakistan tu tak layan pun. diorang lebih berminat tengok yang satu lagi.

aku buat posting ni pun pasal sangat kagum dengan semangat pakistan diorang tu, berkumpul punyalah ramai! ramai gile tau! kalo tengok betul-betul memang menarik perhatian.

ye la. kat rumah tv takde. radio takde. family takde, maklumla bekerja di perantauan. nak jalan-jalan pegi mall pun nak save duit. jadi diorang beramai-ramai je di naif ni, demi berkongsi minat sukan yg memang sangat digemari oleh sesame diorang rakyat pakistan.

memang semangat betui!

* * *


by the way, gamba ni gamba sampingan untuk niraku. (kami tau kamu sure suka kan..) pemain cricket pakistan solat sebelum memulakan perlawanan. comel tak, niraku?

6 comments:

DDrfauziah said...

Aslmkm Syigim.
Tu beza org Bangla dgn Pakistan kot? Hehe. Kak G tgk, sesama Pakistan di US tu mmg lbh bersatu.
Btw, when is ur anniversary?

AA said...

Wah bila ni? diorang tak join piala thomas eh? hihi..

anyway, please accept 'the sunshine award' from me. Claim it here : http://hanifadil.blogspot.com/2010/05/sunshine-award.html

ok. selamat berpantang.:-)

Syigim said...

>> wsalam kak G, pakistan sini mmg ramai sgt2! esp kalo gi 'area' diorang di dubai ni.

my anniversary is actually 21st ni ;)

>> haha AA, ni bukan piala thomas ni..piala pakistan kot :P thanks for the award! best! nanti gi amik :)

pantang dah abih AA :P

Nadiah Sidek said...

suka tgk gmbr last yg solat jemaah tu. sejuk hati je tgk :)

ICA said...

cricket....one sport yg mmg I tak faham macam mana konsep dia. Sampai sekarang tak faham...hehehe..but in certain countries, this sport rules kan..

ps: love to see the 3 heros with "saya sayang mak" tshirt tu...so cute..

Syigim said...

>> nadiah, gamba google image tu for my besfren yg minat mamat2 muka pakistan ni hahah.. saje je.

>> i dont know cricket jgk! what i know mcm baseball je tp lain sket. hihi.

yes! mmg i xsaba2 nk tunggu mother's day so that the boys can be 'forced' to wear that T hihi..

check out these postings too!

Related Posts with Thumbnails