Tuesday, March 13, 2012

Onde-Onde Gula Melaka & Kuih Ketayap : Dubai Edition

when you’re staying overseas, ANY traditional kuih is delicious!

i had the pleasure of making (and eating!) kuih ketayap and kuih onde-onde gula melaka these past weeks. it was such a liberating experience when you know you can actually home-make these kuih that you’ve been buying for RM1 per 3 pieces (is it still this price?) at the roadside stalls.

kuih is simply a traditional asian dessert usually eaten in the morning or for tea-time. most are sweet, but some kuih can be savoury like karipap (curry puff), pulut panggang and kuih bakar lauk.

 

why did i make kuih ketayap AND onde-onde gula melaka?

  1. both kuih use gula melaka, and i had just gotten a few blocks from my dubai friend lin yang dah balik malaysia pun. thanks lin!
  2. both use kelapa parut (grated coconut) – since i just bought a big plastic of freshly grated coconut, why not make more than one type of kuih.
  3. both use green colouring, and that’s the one coloring that i have right now. use it!

 

my humble kuih ketayap

 

RESEPI MUDAH KUIH KETAYAP

  • tepung gandum 2 cawan (2 cups of wheat flour)
  • santan/fresh milk (1 cup of coconut milk/fresh milk)
  • kelapa parut (grated coconut)
  • gula melaka (can use brown sugar)
  • garam (salt)
  • green colouring
  • (some recipes add 1 egg too)
  1. make the inti – cut gula melaka into small pieces and put in a hot pan with a little bit of water. wait til it melts
  2. then add kelapa parut and mix with melted gula melaka,
  3. add a little bit of salt, then put aside
  4. mix tepung gandum, santan, salt and green coloring to make the ‘pancake’
  5. add a little drop of oil so that it will not stick to the pan
  6. make sure it’s slightly cair so that inti lembut
  7. heat up pan, can use butter or not (since dah ade oil in adunan)
  8. use senduk to pour the batter into the hot pan, ratakan so that it’s flat
  9. angkat and now you can gulung-gulung!

 

* * *

 

my eldest khaleef with onde-onde

 

RESEPI MUDAH ONDE-ONDE GULA MELAKA

  • tepung pulut 300g (glutinous flour)
  • tepung gandum sikit (1/2 cup wheat flour)
  • air (water)
  • gula melaka
  • grated coconut
  • salt
  1. break the gula melaka into small pieces, put aside
  2. add tepung pulut, tepung gandum, green coloring and water until it can be formed into small balls
  3. press the middle of the ball and add the small pieces of gula melaka
  4. boil water, and then add the small balls one by one
  5. when it floats, that means it’s done, and you can pick up the onde-onde
  6. tunggu sejuk
  7. meanwhile, mix the kelapa parut with a bit of salt and you can golek-golek the onde-onde until it’s covered with coconut
  8. makan!

 

* * *

 

senang kan?

i bought the freshly grated kelapa parut from lulu hypermarket. you can get grated coconut in geant too but it’s already grated and packed. at lulu, there’s a small counter with a window where we can ‘order’ grated coconut and the staff inside would grate it there and then – fresh!

we need tepung pulut (glutinous rice flour) to make kuih onde-onde gula melaka, and at first i thought we couldn’t get it in dubai. suddenly i found one in my rounds at lulu! yay!

 

photo

 

ok what else can i make using tepung pulut?

14 comments:

dhr said...

teringin nak buat (makan) kuih ketayap. Tapi sini xde kelapa parut, kelapa kering (dalam kotak) ade la.

Affieza said...

Bestnya...kalau guna bahan yg hampir sama bolehlah buat 2jenis terus...hehe

Kaktiny said...

.. sekarang ni, kt malaysia, kuih ketayap sebijik 50 sen.. onde-onde gula melaka 5 biji RM2.. (sungguh mahal.. mmg berbaloi kalau buat sendiri!!)..

.. since tepung pulut ada lagi, try buat kuih koci plak..
dan kuih 'getas-getas' (cuba google resepi - senang je buatnya.. sedap makan panas2 - liat2 manis..)..

itu untungnya duduk oversea kan.. nak tak nak, kena juga pandaikan diri memasak.. baru tahu boleh/ ada bakat rupanya.. kalau duduk kt tanahair sendiri, asyik menapak kt kedai tepi jalan je kalau setakat teringin nk makan kuih itu ini.. kan?.. hihihihi...

(kaktiny pon nk start perkemaskan skill memasak kuih traditional la.. thanks atas semangat.. hehehehe).

Syigim said...

>> dhr, kesian xde kelapa parut.. dah puas cari? xpe, byk kuih lain sedap2 xyah guna kelapa :)

>> affieza, betul- alang2 dah ade bahan, baik guna je sblom habis tarikh luput! :)

Syigim said...

kak tiny, mahalnya kuih ketayap sekarang ni! ye la dah lama xbeli kuih2 melayu pagi2 :)

betul sbb duk jauh ni yg rajin nak try2 buat kuih mcm2 sbb TERINGIN! :) thanks for the suggestion. nanti google! :)

Nis said...

Ooooo....now I know where to get fresh coconut...thanks!btw Kak, I just move to Dubai and wondering where to find barang2 nak masak melayu?it seems that Asian supermarket here just stock china or phillo ingredients..

transformed housewife said...

I loved to make those two kuih too. Byk kuih guna tepung pulut. Knur suka Puteri Mandi. Cara2 lebih kurang onde-onde cuma gaulkan kelapa parut dan air gula lps dah angkat gentelan pulut tu. boleh buat warna-warni.

Liz Rohaizat said...

kak, you make me hungry!

tapi mmg betul kan. bila buat sendiri, boleh dapat banyak. kalau beli kat luar, mahal betul (tu pun kalau kita tau buat. baru sedar kos dia tak la mahal mana).

tp ye la, kuih org jual tu ada "service cost". service dia pergi beli barang, buat kuih, berdiri sambil tunggu kuih siap.. hehe...

Syigim said...

>> dear nis, thanks for dropping a commment. glad i could help. kak ni bukan terer sgt masak lauk2 melayu so i don't know any particular kedai yg jual brg2 basah nk masak lauk melayu. slalu mmg pegi lulu hypermarket je or bwk siap2 dr msia :)

>> kak nur! thanks for the suggestion! :) best jgk nk buat colorful kan... kena cari lg other coloring :)

Syigim said...

>> liz, it's true buat sendiri not only dpt byk, but kita bole sukati nak bubuh kelapa parut byk2 or tambah ingredients lain(xyah kedekut2) hihi...

;)

NurMisnan said...

hoho.. nice ketayap.. thanks for d recipe

Syigim said...

hi nurmisnan, thanks for dropping a comment. i pun share ape yg jumpa kat internet. this is the simplest version of the recipe! :)

selamat mencuba!

Zamila Aleiya Zahari said...

kak syigim,
gula melaka ada jual kt sini (dubai) tak? kat mana? akak buat ni pakai yg kawan bagi kan.but sini ada ke tak ya? or kita boleh replace with brown sugar?

Syigim said...

nk panggil zamila ke aleiya ke zahari ni hihihi....nways dik....kak xsure mane nk dpt gula melaka mcm kita kat dubai ni, tp kalo pegi wet market karama, ade jual something yg rupa mcm gula melaka. try check it out ye.

n kalo kak xde gula melaka, mmg kak guna brown sugar je buat inti kuih ketayap tu. jadi je. sedap je makan. janji manis! ;)

check out these postings too!

Related Posts with Thumbnails