Monday, August 8, 2011

Duit & Ramadhan ~ Dulu & Sekarang : Cabaran #2 Contest iPad Mysuperkids

pegang aku kuat-kuat ya. mari kita merentas masa…


* * *



anak-anak sa-karang, kalau udah dapat ber-puasa penoh, apa upah-nya? RM30? RM300? dapat x-box?

da-hulu tidak adha istilah upah duet kalau bisa ber-puasa penoh. bapak men-didek anak-anak ber-puasa bila tiba bulan ramadhan karena ia tuntut-an ugama. dan hanya orang yang ber-puasa bisa dudok me-nikmati hidang-an yang lebeh istimewa. yang tak ber-puasa hendak-lah tunggu atau makan ber-sendiri-an. sa-masa ramadhan da-hulu kala, duet bukan-lah ukur-an. yang anak-anak mahu-kan ia-lah ber-buka ramai-ramai se-keluarga. ini baru-lah meriah, di-samping men-jalani ibadah ber-puasa!


* * *


ka-pada yang ber-duet, perlu-lah keluar-kan zakat pada bulan ramadhan.

sa-karang ini kounter zakat fitrah adha di-mana-mana. jabatan ugama sedia mem-pungut zakat. da-hulu, bayar terus sa-haja pada orang miskin di-kampong. adha yang sendiri men-cari ibu-ibu tunggal atau orang tua yang tingal ber-sandiri-an untuk terima zakat.

adha juga orang-orang miskin yang ke-masjid-masjid dengan karung, me-nanti orang mem-bayar zakat. dapat-lah sa-gantang beras sa-orang. dapat-lah mereka masak untok ber-buka, atau di-jual untok dapat-kan duet lebeh.

sudah-kah kamu mem-bayar zakat?


* * *



es batu memang laku sa-masa bulan ramadhan. bila ber-buka tiada air es batu, macam tidak lengkap! da-hulu, dengan duet 30 sen udah dapat membeli se-bantal es batu dari kilang es. sa-karang ini, kalau mahu mem-beli es batu, kena bayar dalam RM3! itu-pon baharu dapat sa-peket sahaja!

sa-karang ini, beli es batu dari kedhai, terus sahaja padu motokar cephat sampai ka-rumah. da-hulu, es ketol di-balot dengan sarbuk kayu untok tahan lama. bawa balik pula dengan basikal, atau ber-jalan kaki sa-haja. kalau cuaca panas, es batu pun cayer apa-bila sampai ka-rumah. mula-lah ibu mem-bebel karena rugi-lah 30 sen tu!

sa-karang ini, nampak duet 30 sen ber-tabur-an pon pandang sa-belah mata…


* * *


ber-buka apa hari ini? tak sempat masak, beli sa-haja di pasar ramadhan.

da-hulu, tiada pasar ramadhan sa-perti yang adha pada dzaman ini. duet tidak di-bazer-kan mem-beli meng-ikot napsu di-pasar ramadhan. da-hulu kalau mahu rasa kueh ber-macam jenis, hanya tukar juadah kueh atau lauk se-sama jiran te-tangga. jimat duet, dapat me-rasa kueh yang laen, dan dapat pula meng-erat silaturahim.

kalau ber-buka di-masjed pon seronok karena dapat me-rasa ber-bagai macham juadah yang di-bawa oleh makmum lain. juadah ber-buka ka-biasa-an-nya ia-lah ubi kayu ber-sama kelapa parut di-campor gula. enak!

sa-karang ini mewah sunggoh ber-buka di hotel dan restoran tambah-an pula yang hidang-an buffet ber-harga tak kurang dari RM50!


* * *



bagai-mana per-siap-an hari raya pula? juga perlu uwang. juga perlu duet! sa-karang semua-nya perlu se-dondon. satu warna. sampin pon perlu di-tukar saban tahun karena meng-ikut warna baju pada tahun itu.

da-hulu pernah sa-kali, beli per-siap-an hari raya ber-sama dengan per-siap-an buka sakolah. hari raya pakai sa-haja kasut sakolah yang baharu di-beli. masa itu jenama yang paling hebat tentunya se-pasang 'badminton master dari bata. harga-nya baharu 3.90 sen! sakarang ini anak-anak muda ber-gaya dengan kasut nike yang harga-nya tidak kurang dari RM350 sepasang! ber-tuah sunggoh!


* * *


semua gambar ni aku google. mana yang dapat, aku kredit-kan kembali pada si-pemilik. sila khabar-kan ke-pada aku kalau adha gambar kamu yang aku guna tanpa kredit.

dalam bulan ramadhan yang mulia ini, jimat-lah duet di-mana yang bolih. itu pon sudah satu ibadah. hargai duet dan usah renti panjat-kan syukur dengan rejeki yang Allah beri-kan!

selamat ber-puasa!


* * *


“entry ini ditulis untuk cabaran #2 iPad MySuperKids yang direviu oleh alyrds a.k.a ally ardee simin & Wan Fatihanum dan ditaja oleh Adorable Muslimah

17 comments:

amirah said...

hehehe...like!!

tUtyRAhiZa said...

menarik-menarik..

uwa..tinggal 2 hari je lagi..kepala buntu mencari idea..tulung..tulungg..

Liz Rohaizat said...

fuh, mmg merentas masa ni bila bca ayat2 ejaan lama tu. hehe...

skrg mmg mahal2 belaka la kak. tapi ibu bapa kena pandai pilih yg sesuai dengan bajet. kalau takde bajet, jgnla ikut pilihan anak yg nak kasut beratus ringgit tu.

es batu se bantal tu mmg dah lama tak nampak. masa kecik dulu, ada la nampak juga.

DDrfauziah said...

Aslmkm Syigim.
Lama kita tak berkomunikasi langsung di Maya ya?
Ni merentas masa zaman ur parents or b4nya lagi?
Zaman Kak G pun sudah ada jualan Ramadhan ... sudah sealiran sekarang ni tapi wangnya saja lebih tinggi nilainya.
Tapi memang ada ais bantal tu! :)

Syigim said...

>> amirah, thanks :) i like too! hihi

>> tutyrahiza, thanks :) 2 hari tu ade byk jam, sempat lagi perah otak! ;) good luck!

Syigim said...

>> liz, betul ~ ade parents yg sanggup beli branded stuff walaupun utk baby cinonit yg kejap je dah xmuat dah benda mahal yg diorang beli tu...

yes, kena bajet!

>> salam, kak G! ni merentas masa ke zaman betul2 dahulu kala ni.. hihi tu yg ejaan pun dah mcm tu! ;)

alyrrds said...

wah~ naseb usaha sa-ndiri untok manchari peserta kontest ini... huhu~

bebeliat otak den mikiornyer...

anyhow, very 'better' posting. jikalau dibacha chara orang lama pastinya bar-jam² ... hehe..

gud luck! hope lepas ke 'pusingan' seterusnya

Mommy Fara said...

Sweetnya entri nie. Teringat ada satu cite 70an berkisar raya pd ms tu...nostalgia tau...

Good Luck!

kinna said...

betul2 kembali ke zmn lampau bila ba-cha entry ini..hehe

Syigim said...

alyrrds, aiseh sorry lupa pulak nak tinggal kan url at your blog! naseb baik jumpa ye. thanks a lot!

selamat me-review! :)

Syigim said...

>> thanks mommy fara for the sweet comment! :) good luck to you too!

>> kinna, jgn lupa kembali ke zaman ni blk! ;)

AdD said...

OLD SKOOL der... nice job.. aku baca siap gaya Mak Dara sekali... hahahahah

sayangmama said...

lain sungguh bunyinya..sampai diriku terikut-ikut gaya percakapan dolu-dolu..syabas!gaya penulisan lain dari yg lain:)

tUtyRAhiZa said...

syigim,

tima kasih kerana bagi link fatihanum..

eh, kena tinggal link kat blog juri ke?? sy tak wat pun..

Syigim said...

>> adD, sekali mak dara laaa drop by baca blog aku.. haha... jemput baca mak dara.. ;)

>> thanks sayangmama! sbb dah merentas masa kan, jadi berblog pun kena ala-ala zaman tu hihihihi :)

Ermayum said...

sgt susah nak dapat buffet 50rm dah semua nya nak dekat 100rm or more :(

Syigim said...

>> tutyrahiza, i pun xtinggal link smpai la juri alyrrds ingatkan! tu yg kat our next juri tu i cepat2 letak link :)

>> ermayum, actually betul tu. mahal2 kan buffet ramadhan. my sis pegi under her co rm98 tp makanan biase2 je...

check out these postings too!

Related Posts with Thumbnails